No comments yet

Care sunt ratele de supraviețuire și recurență a cancerului de sân triplu negativ?

Care sunt ratele de supraviețuire și recurență a cancerului de sân triplu negativ?

Medicii consideră agresivul cancerului de sân triplu negativ, deoarece se poate răspândi mai repede și se poate reapărea mai des decât alte tipuri de cancer de sân. Are o rată de supraviețuire de 5 ani de 62%, dar ratele sunt mai mici pentru persoanele al căror cancer s-a răspândit.

Informațiile de mai sus sunt dintr-un studiu din 2018 publicat în Clinical Medicine Insights: Oncology.

Cancerul de sân triplu-negativ are rate de supraviețuire mai mici decât alte tipuri de cancer de sân, deoarece este mai agresiv și mai dificil de tratat.

Citește mai mult pentru a afla despre ratele de supraviețuire pentru diferite etape ale cancerului de sân triplu negativ , ratele sale de recurență și multe altele.

diferența față de alte tipuri de cancer de sân

Alte tipuri de cancer de sân pot avea una sau mai multe celule receptoare care răspund la hormoni sau agenți vizați. Există trei tipuri principale:

  • Receptori de estrogen (ER)
  • Receptori de progesteron (PR)
  • Receptorul 2 al factorului de creștere epidermică umană (HER-2 )

Medicii diagnostică cancerul de sân prin identificarea receptorilor prezenți. Ei îl pot trata vizând acești receptori.

Cu toate acestea, cancerul de sân triplu negativ nu are niciunul dintre acești receptori. Aceasta înseamnă că medicii nu o pot trata vizând receptorii specifici, ceea ce face ca opțiunile de tratament să fie mai limitate.

rate de recurență

cancerul de sân triplu negativ are rate de recurență mai mari decât majoritatea celorlalte tipuri de cancer de sân. Un studiu olandez din 2018, bazat pe populație, a constatat că rata sa de recurență de 10 ani a fost de 7,1%. Ratele au fost mai mici pentru cancerele cu ER și Pr.

în funcție de specialiști, cel mai mare risc de recurență apare de obicei în primii ani de la tratament. Studiile sugerează că aproximativ 75% din recurențe se întâmplă în 3 ani de la diagnostic, iar majoritatea apar în 5 ani.

Un studiu brazilian din 2018 a constatat că la persoanele cu cancer de sân triplu negativ, cancer care s-au răspândit la limfa Nodurile au fost în etape ulterioare sau ambele au fost asociate cu rate de recurență mai mari. Acest lucru înseamnă că, dacă cancerul unei persoane s-a răspândit în alte părți ale corpului, este posibil să fie mai probabil să aibă cancer care să revină.

recidiva triplă-negativă a cancerului de sân după mastectomie

medici Luați în considerare cancerul de sân triplu negativ mai agresiv decât alte tipuri de cancer de sân. Prin urmare, ei pot recomanda o mastectomie urmată de radiații sau chimioterapie. Acest protocol de tratament poate reduce riscul de recurență al unui individ și poate îmbunătăți rata de supraviețuire a acestora.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2021, ratele de recurență a cancerului sunt aceleași pentru cei care au avut lumpectomie sau eliminarea unei forfoane și a mastectomiei. Acesta a indicat că un protocol de tratament variat, inclusiv chirurgie, chimioterapie și radiații a dus la cele mai bune rezultate. Deoarece cancerul fiecărei persoane este diferit, un medic sau adamour contraindicatii un oncolog poate determina ce opțiuni de tratament sunt cele mai bune pentru o persoană.

rate de supraviețuire a cancerului de sân triplu negativ Aproximativ 12% din diagnosticul de cancer de sân în Statele Unite în perioada 2012-2016. În general, are o rată de supraviețuire mai mică decât alte tipuri de cancer de sân.

Cercetătorii bazează ratele de supraviețuire pe procentul de persoane încă în viață la cel puțin 5 ani de la primirea unui diagnostic.

Cu toate acestea, ratele de supraviețuire au unele limitări. De exemplu:

  • Medicii bazează ratele pe un decalaj de 5 ani, astfel încât cei cu un diagnostic recent pot avea o rată de supraviețuire mai mare din cauza progreselor de tratament.
  • Ei Nu țineți cont de recurență, metastaze sau etape.
  • factori individuali precum condițiile preexistente, vârsta și istoricul familiei pot juca un rol.

American Cancer Society Society (ACS) clasifică cancerele de sân în trei grupuri pe baza IF și cât de departe s -au răspândit:

  • Localizat în sân
  • Regional, unde cancerul s -a răspândit în zonele din apropiere
  • îndepărtat, unde cancerul s-a răspândit în alte zone

Conform ACS, ratele de supraviețuire de 5 ani pentru cancerul de sân triplu negativ sunt: ​​

Etapa Rata de supraviețuire de 5 ani

Riscuri și simptome

anumite persoane au mai multe șanse să dezvolte cancer de sân triplu negativ. Unii factori de risc sunt inevitabile, în timp ce alții sunt legați de stilul de viață.

persoanele care au mai multe șanse să-l dezvolte includ:

  • afro-americanii
  • Premenopauusal Oamenii
  • Persoanele care folosesc controlul nașterii hormonale
  • Cei care nu au alăptat niciodată un copil

afro-americanii au de două ori mai multe șanse să obțină triplu negativ Cancerul de sân ca omologii lor albi. În timp ce oamenii de știință suspectează că genetica poate juca un rol, experții consideră, de asemenea, inegalități în asistența medicală, opțiunile de tratament și statutul socioeconomic contribuie la ratele lor de supraviețuire mai mici.

Tratamentul cancerului de sân triplu negativ

Terapiile hormonale nu sunt eficiente în tratarea cancerului de sân triplu negativ. În schimb, medicii folosesc alte metode de tratament.

Protocolul de tratament al unei persoane poate include o combinație de:

chirurgie poate implica:

  • O lumpectomie, în pe care un chirurg elimină un țesut mamar
  • o mastectomie, în care chirurgul elimină unul sau ambii sâni

Deși cancerul de sân triplu negativ poate fi mai greu de tratat decât altul Cancerul de sân, acest lucru nu înseamnă că nu este tratabil. Tratamentul de succes depinde de modul în care un medic detectează cancerul și stadiul său la diagnostic.

Prevenirea

Unele persoane sunt mai predispuse la cancerul de sân triplu negativ decât altele. Cu toate acestea, a avea factori de risc nu înseamnă neapărat că o persoană va dezvolta starea. În mod similar, unele persoane fără factori de risc o vor dezvolta.

În timp ce este imposibil să prevină cancerul de sân, o persoană își poate reduce riscul prin:

  • Menținerea unei greutăți moderate
  • Reducerea sau eliminarea consumului de alcool
  • Fiind activ fizic
  • Evitarea sau oprirea fumatului

Oamenii ar trebui să aibă, de asemenea, mamografii obișnuite . ACS recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani să aibă mamografii anuale. De asemenea, ei spun că femeile cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani ar trebui să aibă opțiunea de a începe să aibă mamografii.

Outlook

Medicii consideră agresivul cancerului de sân triplu negativ. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu îl pot trata.

Acesta este motivul pentru care diagnosticul precoce, mamografiile obișnuite și autoexamările sunt atât de importante. Afecțiunea este mai ușor de tratat dacă se găsește în stadiile sale incipiente, ceea ce duce la o perspectivă mai bună.

ratele de supraviețuire depind foarte mult de stadiul de cancer la diagnostic. Cancerul de sân triplu negativ tinde să reapară mai frecvent decât alte tipuri de cancer. Cu toate acestea, dacă cancerul nu se întoarce în termen de 5 ani, acest risc scade.

Aplicația Healthline Cancer Sm .

Citiți acest articol în spaniolă.

  • Cancerul de sân
  • Cancer/Oncologie
  • Sănătatea femeilor/ginecologie