No comments yet

Příčiny ostré bolesti dolní části zad a jak ji napravit

Příčiny ostré bolesti dolní části zad a jak ji napravit

Ostrá bolest dolních zad je pro mnoho lidí společným zdrojem nepohodlí. Často může způsobit obavy, zejména když se objeví bez známé příčiny.

Bolest dolní části zad je rozšířeným problémem. Ve většině případů se lidé vyvíjejí po bolesti zad po něco namáhavého, jako je zvedání těžké krabice, vzpírání nebo rychlé kroucení nebo trhající pohyb týkající se záda.

Úroveň zranění a závažnost bolesti může ovlivnit typ léčby, kterou osoba potřebuje. Někdy se samy o sobě vyřeší menší případy ostré bolesti dolní části zad, ale někteří lidé mohou vyžadovat návštěvu lékaře a fyzikální terapie, aby pomohli posílit svaly a zabránit budoucímu zranění.

Pokračujte ve čtení Zjistěte více o některých různých příčinách ostré bolesti dolní části zad a o tom, jak s nimi zacházet.

až 80% dospělých zažije bolesti dolní části zad v určitém okamžiku během jejich života. Vzadu se setkává mnoho různých svalů, kostí a pojivových tkání. To znamená, že jednotlivci mohou v této oblasti zažít bolest z celé řady důvodů.

Mírné změny v tom, jak člověk zažívá bolest>

Následující jsou některé možné příčiny ostré bolesti dolní části zad. , jako je ohýbání dolů, aby se něco zvedla nebo kroutila, zatímco drží něco těžkého. Mohou mít také tuhé záda, bolavé svaly a bolest, která se zhoršuje, pokud se otočí nebo pohnou záda..

Nápravné prostředky na svalové kmeny vzadu

Svalské kmeny obecně reagují na odpočinek, což znamená vyhnout se fyzické aktivitě po dobu několika dnů, zatímco se sval uzdravuje. Zatímco se namáhání svalu uzdravuje, vyhýbejte se sezení vzpřímeně, protože to může zapojit poškozenou oblast. Přezkum z roku 2017 naznačuje, že jak obecné cvičení, tak cvičení specifická pro záda mohou pomoci snížit bolest zad. Jemné aktivity, jako je plavání nebo cyklistika, mohou pomoci posílit svaly a udržovat tělo zdravé. Vzadu. Prvních několik dní se střídá mezi 15–20 minutami chladu a 20 minut odpočinku několikrát. Poté může pomocí tepelného balení pomoci uvolnit napjaté svaly a podporovat oběh. může také pomoci kontrolovat příznaky. Vždy sledujte doporučení dávkování a tyto léky nepoužívejte k práci skrz bolest. Sciatica

Sciatický nerv je dlouhý nerv, který vede zezadu k nohám. Ischias, která se týká bolesti v tomto nervu, se vyskytuje v důsledku tlaku na sedací nerv. Tento tlak může být způsoben zraněním, jako je herniovaný disk nebo dlouhodobějším problémem, jako je nesprávné držení těla.

ischias je u dospělých relativně běžný, s 10–40% lidí, kteří to zažívají v určitém okamžiku během jejich života. Je důležité neobecnit bolest zad nebo předpokládat, že jakákoli bolest zad je ischias. Každý, kdo má podezření, že mají ischias, by se měl obrátit na lékaře. Může se také lišit mezi tupým bolestí a nesnesitelným pocitem roztržení nebo pálení. Mnoho lidí popisuje bolest jako teplou nebo ostrou a obvykle vyzařuje z jedné strany dolní části zad dolů k boku nebo hýždí. může se často zlepšit bez lékařského ošetření do 4–6 týdnů. Odpočinek, jemné cvičení a zlepšení držení těla může pomoci postupně posilovat záda a zabránit dalšímu tlaku na nervy. Možná si přejí vyhledat lékařskou pomoc.

Lékař může doporučit léky proti bolesti na předpis a fyzikální terapii, aby pomohl léčit stav. V některých případech mohou postoupit osobu na chirurgii, aby napravila bolest ischias.

Chirurgické zákroky mohou zahrnovat chirurgii bederní dekomprese a mikrodiscektomii.

V bederní dekompresní chirurgii buď odstraní část obratle, aby se zmírnil tlak na a Nerv nebo pojistky obratlů pro zlepšení stability páteře. Obratle jsou jednotlivé kosti, které společně tvoří páteřní sloupec.

Zjistěte více o anatomii zpět zde. Ischiastová osoba je výsledkem z bederního disku vyklouznutí z místa. Chirurg odstraňuje jakoukoli tkáň nebo kost nad kořenem sedacího nervu, aby se zmírnil tlak v tomto postupu. Gumové disky mezi obratlemi se zhoršují nebo se rozpadají. Rozpis těchto polštářových oblastí může vést k lokalizované bolesti. Jak se struktura páteře mění, intenskin nefunguje disky a obratle mohou vyvíjet tlak na různé nervy, což vede k bolesti v jiných oblastech těla. a ovlivňuje nervy v této oblasti, člověk může zažít ostré bolesti v jejich hýždích a nohách.

Navzdory jeho názvu není stav nemocí. Je to přirozený výskyt, který se může stát s věkem. -Memové úlevy od bolesti.

Pokud by stav způsobil vážnou bolest nebo ovlivnil kvalitu života člověka, může lékař doporučit fyzickou terapii a chirurgický zákrok.

Některé chirurgické postupy pro tuto stížnost zahrnují:

  • Fasátové injekce kloubů: V tomto postupu chirurg vstříkne místní anestetické a steroidní roztoky kolem postižených disků. To může poskytnout silnější úlevu od bolesti než produkty OTC.
  • Intradiscal Electrothermal Annuloplastic (IDET): Během IDET chirurg vloží do postiženého disku katétr a poté jej zahřívá elektrickým proudem. To může pomoci snížit bolest.

Herniated Disk

Klouzaný nebo herniovaný disk nastane, když se jeden z páteřních disků roztrhne. To může vyvíjet tlak na nervy, což způsobuje intenzivní ostrou bolest. Bolesti nebo znecitlivění v dolní části zad, hýždí a nohou

  • Svalské křeče
  • Slabost v dolní části zad a nohou
  • Nápravné prostředky pro herniované disky

    Většina případů dobře reaguje na mírnou léčbu, jako je odpočinek a fyzikální terapie. V závažnějších případech může lékař doporučit úlevy od bolesti nebo injekce steroidů, aby se snížily příznaky. Tyto postupy často zahrnují odstranění části nebo všech, postiženého disku, aby se snížil tlak na okolní nervy. Chirurg může také vložit umělý disk do páteře nebo pojistit dva nebo více obratlů. Vážná zranění při nehodách

    silná zranění způsobená dopadovým sportem, nehodou vozidel a pádů mohou způsobit náhlou bolest zad. Každý, kdo po takové události zažívá bolesti zad, by měl kontaktovat lékaře, protože tato bolest může znamenat něco vážnějšího, jako je zlomená kost vzadu.

    Kromě bolesti, některé další příznaky Vážné zranění zad může zahrnovat:

    • Ztráta kontroly močového měchýře
    • Necitlivost v slabině nebo pánvi
    • Slabost v nohou
    • Bolest při kašli nebo močení
    • Ztráta kontroly střev

    Každý, kdo zažívá tyto příznaky, by se měl obrátit na lékaře. jaké poškození to způsobilo. Například u svalových kmenů může stačit odpočinek a fyzikální terapie.

    Pokud by osoba zažila zlomeninu v části jejich páteře, může být nutná chirurgie k léčbě poškození.

    další chronické problémy

    Bolest v dolní části zad může být způsobena zraněním, ale může to být také příznak chronického problému, jako například:

    • Nesprávné držení těla
    • páteřní stenóza
    • Ankylozující spondylitida
    • Infekce ledvin
    • Ledvinové kameny
    • Infekce páteře
    • rakovina páteře

    u žen, dolní část zad Bolest může signalizovat rozsah stavů, včetně ovariálních cyst, děložních fibroidů a rakoviny vaječníků.

    Situační příčiny

    Bolest zad je rozšířená a většina lidí zažije nějakou formu bolesti zad z svalového napětí alespoň jednou v jejich životě.

    Ale bolest zad však může nastat i v důsledku různých každodenních činností nebo situací, jako například:

    • Zvedání těžké krabice
    • Movingový nábytek
    • Zvedání těžkých závaží v tělocvičně
    • Přetažení
    • kroucení při cvičení sportu, jako je tenis nebo golf
    • Zapojení do fyzických kontaktních sportů
    • Troukání záda nesprávně při přenášení váhy
    • Nesest extra váhy z těhotenství
    • Zapojení do fyzické práce, jako jsou zemědělské nebo stavební práce
    • Sedět nebo stát dlouho Období
    • Nosit kabelku, tašku nebo batoh přes jedno rameno

    léky

    V závislosti na závažnosti a rozsahu těchto zranění se mohou nápravné opatření pohybovat od odpočinku a OTC odlehčovače bolesti po chirurgické zákroky. sur Gery.

    Zde se dozvíte více o léčbě bolesti dolní části zad.

    Kdy kontaktovat lékaře

    Někdy lidé znají příčinu své ostré bolesti dolní části zad. Například bolest se může stát poté, co se ohýbají, aby něco zvedli nebo po intenzivním tréninku v tělocvičně. V těchto případech může stačit péče o odpočinek a domácí, aby pomohly tělu uzdravit.

    • Když bolest nereaguje dobře na domácí ošetření
    • Když bolest, která nemá žádnou známou, trvá déle než pár dní
    • Když zažívají brnění nebo slabost v nohou

    Lidé by si měli vzít na vědomí jakékoli příznaky, jak se zdá, že sdílejí s lékařem. Lékař pravděpodobně požádá osobu, aby popsala jejich příznaky a jak dlouho přetrvávají. Mohou také požádat osobu, aby provedla řadu pohybů, aby se pokusila najít přesný bod bolesti vzadu a určit základní příčinu.

    V některých případech může lékař také objednat lékař Zobrazovací testy, jako jsou rentgenové paprsky nebo skenování MRI, které pomáhají s diagnózou.

    Přečtěte si asi 10 cvičení pro posílení dolní části zad. Shrnutí

    Bolest dolní části zad je běžná. Často to vyplývá z nesprávného zvednutí něčeho nebo příliš velkého zatěžování svalů vzadu. Některé chronické stavy mohou také vést k bolesti zad.

    Posílení svalů fyzikální terapií může v budoucnu zabránit poraněním kmene. Pokud se však bolest během několika dnů nezačne zlepšovat, může být čas kontaktovat lékaře pro úplnou diagnózu.

    V každém případě pracuje přímo s lékařem nebo Fyzioterapeut může u většiny lidí pomoci identifikovat a léčit základní příčinu ostré bolesti zad. /li> Lékařské zprávy dnes mají přísné pokyny pro zdroje a čerpá pouze z recenzovaných studií, akademických výzkumných institucí a lékařských časopisů a asociací. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

    Contents